Jo syksyllä 2008 ystäväni houkutteli minua puolimaratonille, mutta sairastuin väärään aikaan ja se jäi väliin. Päätin, että keväällä otetaan uusi yritys, vaikkakin ajatus silloin vähän pelotti. Töissä pomo sanoi, että jos pystyy juoksemaan 17 km lenkin, voi mennä puolimaratonille. Tähän mennessä pisimmät lenkkini olivat olleet 14-15 km luokkaa, juoksemista takana vasta puolisen vuotta.

Innostuneena erinomaisesta kuntotestituloksesta helmikuussa 2009 päätin alkaa juosta tavoitteellisemmin. Ystäväni oli vihjaissut, että lehdissä on ohjelmia. Vuoden 2009 ensimmäisessä Juoksija-lehdessä oli kannessa oikeanrotuinen koira ja maininta maratonohjelmista, joten ostin sen. Sittemmin tilasin lehden. Sitä ohjelmaa aloin noudattaa, ja testitulokseni perusteella valitsin neljän tunnin tavoitteen. Tässä vaiheessa en silti suinkaan ollut menossa maratonille, halusinpahan vain tavoitteellisen, hyvän ohjelman.

Kevään mittaan maratonajatus kypsyi, ja kun 14 km hölkkätapahtuma ja 18-22 km pitkät lenkit eivät enää tuntuneet kovin ihmeellisiltä, päätin juosta sen puolimaratonin toukokuussa. Aikani oli tasan kaksi tuntia, ja kirivaraakin olisi ollut (höpötin ensimmäiset 10 km toisen juoksijan kanssa koko ajan, eli ei ollut mitenkään paha vauhti). Tämän rohkaisemana ilmoittauduin Helsinki City Marathonille, mihin työkaverikin oli menossa. Hiukan kyllä hermostutti.  

Haluaisin neuvoa ja rohkaista juoksemisesta haaveilevia ihmisiä etsimään noita ohjelmia! Niitä on kirjastossa kirjat pullollaan, esim. Matkalla maratonille, Lentävä lähtö ja  42195 Maraton elämäntapana sisältävät ohjelmia eri tasoisille juoksijoille ihan vasta-alkajista lähtien. Ei ole yksi lysti, miten juoksee, vaan täytyy osata juosta tarpeeksi hiljaa ja tarpeeksi vaihtelevasti! Muuten tulee kyllästyminen, uupumus tai rasitusvamma. 

Tärkeintä on kuitenkin lähteä lenkille 3-4 kertaa viikossa ja hissutella hölkkäillen, väliin tarvittaessa kävellenkin jokunen kilometri. Kunhan tulee lähdettyä!